Zamki, dwory obronne, mury miejskie, grodziska
Forum miłośników średniowiecznych fortyfikacji (zał. 05 Lis 2007)
Kompleks Medinet Habu opisałem w postach o Migdolu i murze zewnętrznym.
Zasadniczym elementem fortyfikacji tego kompleksu był ogromny mur wzniesiony z cegieł suszonych na słońcu, co było standardową praktyką dla fortyfikacji i w ogóle "cywilnego" budownictwa w starożytnym Egipcie. Otaczał on cały rozległy kompleks świątynny i miał zarys prostokątny, o nieco zaokrąglonych narożnikach. Na rekonstrukcjach pojawiają się baszty nadwieszone, ale trudno dziś doszukać się ich śladów. Mur miał 2 bramy - Migdol czyli bramę główną, wschodnią (od strony głównego wejścia przy małym nabrzeżu kanału łączącego świątynię z Nilem) wzniesioną z kamienia, wbudowana w mur ceglany i dobrze zachowaną, oraz bramę zachodnią, z cegieł suszonych, kompletnie zrujnowaną.
Mur, wzniesiony za czasów Ramzesa III w latach 1185-1155 p.n.e., jest ogromny, ale dziś nieco bezkształtny i trudno analizować jego formę. Ponadto począwszy od czasów Nowego Państwa aż po epokę koptyjską jego wewnętrzna strona była wykorzystywana do wbudowywania w masyw muru i nadbudowywania na nim rozmaitych kaplic i domów z suszonej cegły. Z biegiem czasu prawie cały został poznaczony tymi wtórnymi budowlami (drążonymi i nadbudowywanymi), które dziś, również mocno zrujnowane, tworzą istny galimatias... Z tego powodu podczas mojej wizyty nie poświęciłem mu zbyt wiele czasu i moje zdjęcia są jedynie ogólnymi widokami wewnętrznej strony muru, bez detali. Nie obszedłem też muru od zewnątrz - nie wiem czy teren wokół kompleksu jest dostępny...
Zdjęcia z 2016 r.
Mur ceglany od wewnątrz. Strona północna.
Na pierwszym planie nilometr zbudowany przez faraona Nectanebo II (360-340 p.n.e.), na drugim - ceglany mur Ramzesa III (1185-1155 p.n.e.)

Na pierwszym planie nilometr Ramzesa III, a w tle zbudowany przez niego mur ceglany

Północna strona muru

Narożnik północno-zachodni

Strona zachodnia

Na pierwszym planie dom Butehamuna 1070-960 p.n.e. (pisarza i urzędnika związanego z nekropolą tebańską. W tle ceglany mu Ramzesa III

Narożnik południowo-zachodni

Strona południowa

Południowa strona kamiennego Migdolu - w narożniku pozostałość muru z cegły suszonej, w który wbudowana była ta brama

Na pierwszym planie pałac Ramzesa III, po prawej - świątynia grobowa tego faraona, w tle ceglany mur obronny, również z czasów Ramzesa III

Dodatkowo - pozostałość ceglanego muru "obronnego" otaczającego, również ceglany pałac Ramzesa III