Zamki, dwory obronne, mury miejskie, grodziska
Forum miłośników średniowiecznych fortyfikacji (zał. 05 Lis 2007)
Trasa 1: 09.04.2017 Dębiny (mało ale zawsze coś) ![]()
Trasa 2: 01.05.2017 Szarlej - Ostromecko - Unisław - Toruń
czcibor Wysłany: 02 Maj 2017 21:44
Udało się z wojskowymi?
Właśnie wrzuciłem fotki ![]()
|
|
|
| Trasa 3: 01.07.2017 Oleszno - Kurzelów - Włoszczowa - Czarnca - Secemin - Bebelno - Oksa |
Trasa 4: 07-08.07.2017: Namysłów - Bukowa Śląska - Starościn - Miejsce - Karłowice - Stare Kolnie - Mikowice - Lednica - Brzeg - Opole - Czarnowąsy - Lasowice Małe - Olesno - Świercze - Bodzanowice - Kluczbork - Wołczyn - Nasale - Byczyna - Ciecierzyn
Trasa 5: 21-22.07.2017 Łańcut - Terebiniec-Kolonia
czcibor Wysłany: 30 Lip 2017 19:51
Ja właśnie wróciłem z Orkadów, po sąsiedzku.
Wrzucę jakieś foty w najbliższym czasie z obiektów zamko(podobnych).
Trasa 6: 26.08.2017 Iława - Biskupiec Pomorski - Nowa Wieś Szlachecka - Górzno
Zamek w Działdowie w trakcie restauracji i odbudowy....
giekaa Wysłany: 27 Sie 2017 10:08
|
|
|
| A co tam znowu odbudowują? Myślałem, że to już zamknięta całość na obecny czas |
Cały zamek w siatce, na terenie jeden plac budowy, widziałem tylko fragment muru z nowiutkich cegieł
Trasa 7: 05-10.09.2017: Bytnica - Krosno Odrzańskie - Kosierz - Bobrowice - Wałowice - Gubin - Gębice - Biecz - Trzebiel - Żarki Wielkie - Przewóz - Witoszyn - Złotnik - Włostów - Białowice - Nowogród Bobrzański - Dłużek - Lubsko - Osiek - Górzyn - Bogaczów - Letnica - Świdnica - Broniszów - Kamionka - Niwiska - Nowoszów - Iłowa - Żagań - Olszyniec - Żary - Bukowina Bobrzańska - Janowiec (znane także jako Bobrzany lub Chichy) - Małomice - Rudawica - Witków - Siecieborzyce - Chotków - Jelenin - Dzietrzychowice - Miodnica - Gorzupia Dolna
giekaa Wysłany: 11 Wrz 2017 15:31
Chichy, to coś innego niż Bobrzany. Tam jest akurat pałac (dwór renesansowy) przebudowany z dworu z XV w., częściowo otoczony fosą
Tak, już wiem, dopiero przyjeździe okazało się, że ten zamek był w literaturze określany jako Janowiec, Chichy (nie mam tu na myśli dworu) i Bobrzany. Obecnie miejsce gdzie są te ruinki oficjalnie jest przynależne do wsi Janowiec. Wcześniej były to Bobrzany, a w lubuskim urzędzie były informacje o dworze i zamku w Chichach. Zresztą sami mieszkańcy na pytanie o zamek w Chichach kierowali mnie do Janowca/Bobrzan
Trasa 8: 17.11.2017: Wielkie