Zamki, dwory obronne, mury miejskie, grodziska
Forum miłośników średniowiecznych fortyfikacji (zał. 05 Lis 2007)
09.03.2012 Trasa 1: Płońsk (grodzisko)
totalna porażka pod tym względem, że siadła mi bateria w aparacie i musiałem fotki robić komórką, echh
giekaa Wysłany: 09 Mar 2012 19:25
To ja byłem szybszy:
30.01.2012 - kopiec w Sosnowcu-Zagórzu
carrollus Wysłany: 09 Mar 2012 19:46
Ja też nie próżnuję. A co!
Trasa 1: Kamieniec -Zabrze Rokitnica (luty)
Trasa 2: Mokrsko Dolne-Łapczyna Wola-Krzelów-Pełczyska
Jak tylko pogoda dopisze za tydzień 3 dniowa trasa na Dolny Śląsk i kolejnych 20 obiektów.
17.03.2012 Trasa 2: Lipienek - Papowo Biskupie - Gródek - Świecie - Chełmno - Starogród - Unisław
carrollus Wysłany: 19 Mar 2012 9:47
16-18.03.12
Sobótka(Górka)-Zagórze Śląskie-Nowy Dwór-Wojaczów-Kamienna Góra (Straża)-Kamienna Góra (Grodztwo)-Karpniki-Jelenia Góra (Maciejowa)-Jelenia Góra (Koziniec)-Jelenia Góra (Wzgórze Krzywoustego)-Zamczysko (Borowy Jar)-Wojcieszów-Świerzawa-Wielisław Złotoryjski-Nowy Kościół-Rokitnica-Myślibórz-Janowice Wielkie (Sokolec)-Wolibórz (Garncarz)-Grodziszcze-Bardo.
15.04.2011 Trasa 3: Łochów (dwór)
Nopasaran Wysłany: 17 Kwi 2012 10:13
16.04 - Blitzkrieg na region szkockiego Borders. Kolejno: Hermitage Castle (druga wizyta), Lovell's Castle (motte, pierwsza wizyta), Drumlanrig's Tower (druga wizyta), Jedburgh Castle Jail (druga wizyta), Queen's Mary House (druga wizyta), Smailholm Tower (czwarta wizyta), Roxburgh Castle (druga wizyta), Floors Castle (druga wizyta), Hume Castle (pierwsza wizyta). Piękna pogoda, 450 kilometrów i obowiązkowe "fish and chips" w trasie ![]()
carrollus Wysłany: 17 Kwi 2012 10:27
Mnie też się udało zobaczyć parę miejsc w minione łikendy.
Trasa 1: Lubomia-Tworków-Kornice-Kietrz-Nowa Cerekwia-Głubczyce-Grobniki
Trasa 2: Bieruń Stary-Pszczyna-Strumień-Dzięgielów-Dziegielów(Nasklepy)-Cieszyn Błogocice-Kończyce Małe-Zebrzydowice-Bzie Zameckie-Chałupki
Trasa 3: Jarosław-Sieniawa
Odpaliłem także moją dwukołową Syrenkę, coby rozpocząć tegoroczną edycję sitcomu pt. "Składakiem przez wieś". Na początek dla rozruszania kości 55 km trasa z Krakowa do Słomnik przez Wrocimowice i Janowiczki z mogiłami kosynierów w tle.
Nopasaran Wysłany: 17 Kwi 2012 20:14
Od początku roku? Walczę jak mogę
Trasa 1 - 11.01 - Lady Lindsay's Castle, Craighall Castle, Rattray Castle, Forter Castle
Trasa 2 - 12.01 - Levan Castle, Skelmorie Castle, Fairlie Castle, Portencross Castle, Law Castle, Crosbie Castle, Montfode Castle, Ardrossan Castle, Kerelaw Castle, Stane Castle, Seagate Castle, Fullarton House, Crosbie House
Trasa 3 - 13.01 - Corston Tower, Creich Castle, Lordscairnie Castle
Trasa 4 - 15.01 - Abernethy Hill Fort
Trasa 5 - 16.01 - Innis Chonnell Castle, Carnasserie Castle, Dunnad Hill Fort, Tarbert Castle
Trasa 6 - 17.01 - Dunaverty Castle, Old Largie Castle
Trasa 7 - 18.01 - Dunnon Castle, Toward Castle, Knockamillie Castle
Trasa 8 - 23.01 - Hynd Castle, Black Jack's Castle, Red Castle
Trasa 9 - 31.01 - Deuchny Hill Fort
Trasa 10 - 06.02 - Craignethan Castle, Linlithgow Palace, Blackness Castle, Rosyth Castle
Trasa 11 - 07.02 - Maiden Castle
Trasa 12 - 13.02 - St Andrews Castle
Trasa 13 - 14.02 - Cluggy Castle, Knock Castle
Trasa 14 - 21.02 - Castle Fraser, Bass of Inverurie
Trasa 15 - 28.02 - Balmerino Abbey
Trasa 16 - 06.03 - Ravenscraig Castle, Inverurie Castle, Inverurie Motte, Boddam Castle, Hallgreen Castle
Trasa 17 - 12.03 - Kinfauns Castle, Pitheavlis Castle
Trasa 18 - 13.03 - Aberdour Castle, Abbot's House, Dunfermline Palace, Malcolm Canmore's Tower, Pittencrieff House
Trasa 19 - 20.03 - Comrie Castle, Carnbane Castle, Menzies Castle, Grandtully Castle
Trasa 20 - 27.03 - Kilspindie Castle, Dirleton Castle, Hailes Castle, Yester Castle
Trasa 21 - 16.04 - jw.
Trasa 22 - 17.04 - Black Castle of Moulin
cdn. mam nadzieję ![]()
|
|
|
| Nopasaran - szacun |
Nopasaran Wysłany: 18 Kwi 2012 18:58
A podziękował
W każdym razie staram się przynajmniej raz w tygodniu gdzieś pojechać.
He, znalazłem jeszcze dwa tegoroczne wyjazdy:
- 02.04 - Elcho Castle
- 10.04 - Ravenscraig Castle (z regionu Fife), Crichton Castle, Cramond Roman Fort i Cramond Tower
|
|
|
| 22.04.2012 Trasa 4: Gózd Stary - Piastów - Zameczek |
Nopasaran Wysłany: 25 Kwi 2012 12:57
W tym tygodniu udały mi się dwa wyjazdy. Debiut w przypadku czterech obiektów (Colzium, Hallbar, Carnwath, Couthalley). Reszta to powroty w "stare miejsca".
Trasa 25: 23.04 - Elcho Castle, Huntingtower Castle
Trasa 26: 24.04 - Colzium Castle, Strathaven Castle, Craignethan Castle, Hallbar Tower, Carnwath Motte, Couthalley Castle
28-29.04.2012 Trasa 5: Turobin - Goraj - Tworyczów - Wożuczyn - Tyszowce - Czermno - Krasnystaw
carrollus Wysłany: 30 Kwi 2012 19:59
Widzę Beciku, że nie próżnujesz! Gratuluje. Z niecierpliwością czekam na zdjęcia. Ja dla odmiany nie byłem w ten piękny majowy czas nigdzie i chyba nie pojadę. Wszystko co było blisko już widziałem, a co daleko... to, 5.93 pln za liter jetyliny. No i oczywiście ludzie, trawa, liście, ludzie, trawa, liście, gdzie nie ma ludzi, tam są trawa i liście.
Ech.. wziąłem się więc za stejki i rower, robię masę i zrzucam zbędne kilogramy. Nie ma lipy ![]()
Nopasaran Wysłany: 01 Maj 2012 21:13
W tym tygodniu tylko dwa obiekty... za to jeden dość unikatowy.
Trasa 27 - 01.05 - Clunie Castle (pierwszy) i Clunie Castle (następca)
Najpierw nikłe ruiny zamku Malcolma Canmore. Generalnie obiekt powszechnie znany i odwiedzany.
Drugi zamek Clunie, to z kolei ruiny wieży z XV wieku. Położony jest na niewielkiej wyspie na jeziorze Clunie. Miejsce naprawdę ciężko dostępne... no, ale akurat trafiła się świetna pogoda, znalazł się dobry ponton, fajna ekipa, zimny browar i miejsce "zaliczone" ![]()
03.05.2012 Trasa 6: Mińsk Mazowiecki - Latowicz - Zwola Poduchowna
carrollus Wysłany: 05 Maj 2012 16:04
No, wziąłem się w garść i zaliczyłem dziś po drodze kilka XIII-wiecznych kościółków: Czeska Wieś-Jankowice Wielkie-Pogorzela-Strzelniki-Gierszowice-Małujowice-Chwalibożowice. Połowa była zamknięta, jak to w Polsce.
Po drodze zamki w Brzegu i w Kantorowicach, w tych ostatnich przegoniła mnie horda agresywnych psów...ech. Następnym razem pojadę opancerzony i uzbrojony.
Nopasaran Wysłany: 08 Maj 2012 21:09
Dzisiaj udał mi się wypad w regiony Aberdeenshire i Moray. Niestety nie udało się zwiedzić niczego "nowego". Wszystko to zatem powroty w znane i odwiedzane już miejsca.
Trasa 28 - 08.05 - Esslemont Castle, Auchindoun Castle, Balvenie Castle, Rothes Castle, Spynie Palace, Duffus Castle, Elgin Castle i Drumin Tower.
A teraz spaććććć ![]()
Nopasaran Wysłany: 17 Maj 2012 19:31
Dzisiaj mała odmiana:
Trasa 29 - 17.05 - Castelul Peles, Rumunia
Neogotyk, ale pełen wypas ![]()