Zamki, dwory obronne, mury miejskie, grodziska

Forum miłośników średniowiecznych fortyfikacji (zał. 05 Lis 2007)

Sezon zamkowy 2011

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Sezon zamkowy 2011

Strona 3 / 3

(@becik)
Użytkownicy Admin Zarejestrowany
Wpisy: 16547
Rozpoczynający temat  

giekaa Wysłany: 30 Sie 2011 13:06 

Becik napisał:
Widzę, że po części moimi śladami jechałeś. Ciekawi mnie jak teraz Besiekiery wyglądają, zmieniło się coś? Dwory obronne odpuściłeś sobie?

Tamte rejony męczyły mnie od dawna, zwłaszcza Besiekiery, Gosławice, Przedecz, Pyszdry i Kalisz. Mam na razie dość Dolnego Śląska, bo ostatnio stale tam jeździłem.
Zdjęcia Besiekier masz już historyczne. Wprawdzie byłem tam pierwszy raz i nie mam własnego odniesienia, ale teraz wygląda to całkiem inaczej niż na Twoich zdjęciach. Najważniejsza zmiana to fosa pełna wody, z jednej strony ze zrobioną plażą. No i pełno wędkarzy - ryby sobie łowią. Jeden nawet przy mnie jakąś wyciągnął. A trafiłem na dzień, kiedy był tam turniej rycerski (w sobotę i niedzielę), było dużo ludzi - widziałem nawet jak jakieś trzy gwiazdy się kąpały w fosie
Dwory obronne podarowałem sobie, bo lepiej je oglądać bez liści, a i tak bym się nie wyrobił czasowo
Postaram się wstawić aktualne zdjęcia Besiekier dzisiaj lub jutro

carrollus napisał:
giekaa, o której wyjechałeś? i jaką miałeś średnią przejazdu, bo chyba nie kodeksowąSmile. w Tumie w kolegiacie byłeś w środku? jakieś problemy z księdzem?

Wyjechałem z Katowic o 4:20 i wysiadłem pod kolegiatą w Tumie o 7:10 (wg. zdjęcia), a w domu byłem o 23:00. Średnią prędkość zawsze pokazuje mi na 50-siąt kilka km.
Ze środkiem kolegiaty zawaliłem, bo jak przyjechałem, to była zamknięta, no to zadowolony z siebie poszedłem oglądać drewniany kościół i grodzisko, a jak wróciłem, to już się msza zaczęła i był po wszystkim. Zostało mi to na kiedy indziej. Kolegiata zrobiła na mnie ogromne wrażenie - dla mnie to jeden z robiących większe wrażenie kościołów

OdpowiedzCytat
(@becik)
Rozpoczynający temat  

Mam nadzieję, że bocianiego gniazda w Besiekierach nie ruszyli... to gniazdo było tam zawsze

OdpowiedzCytat
(@becik)
Rozpoczynający temat  

giekaa Wysłany: 30 Sie 2011 22:12

Przesunęli gniazdo na mury po przeciwległej stronie zamku. Bocianów nie było.

OdpowiedzCytat
(@becik)
Rozpoczynający temat  

carrollus Wysłany: 05 Wrz 2011 10:59 

Żeby wrzesień dobrze zacząć:
Niemodlin-Grodków-Ziębice-Służejów-Henryków-Nieszkowice-Biały Kościół-Krasiewice-Siemisławice-Przeworno.

OdpowiedzCytat
(@becik)
Rozpoczynający temat  

Kiepściunki ten sezon był, oj kiepściunki, jak będzie w tym roku jeszcze nie wiem. Zbieram na aparat cyfrowy więc może być ciężko z wyjazdami.
Czekam na wiosnę aby otworzyć tegoroczny sezon

OdpowiedzCytat
(@becik)
Rozpoczynający temat  

giekaa Wysłany: 14 Lut 2012 22:40

A co za aparat chcesz kupić? Ja myślę raczej o jakimś obiektywie szerokokątnym, bo tego mi brakuje. Chociaż podoba mi się nowy Nikon D800, ale cena jest bez sensu - ponad 11 000 zł
Dla mnie sezon udany, 44 nowe obiekty - większość na Lubelszczyźnie, Dolnym Śląsku, w Wielkopolsce i Zachodniopomorskim, po jednym w Małopolsce, Świętokrzyskim, Łódzkim i na Śląsku, a oprócz tego zamki na Ukrainie - Kamieniec Podolski, Chocim, Zbaraż, Wiśniowiec, Krzemieniec, Lwów, Skałat, Satanów, Skała Podolska, Sidorów, Żółkiew, Podhorce, Olesko, Brody, Okopy Św. Trójcy, Żwaniec, Krzywcze, Stanisławów, Drohobycz, Tarnopol. No i trochę zamków, które powtórzyłem. Nie mam co narzekać

OdpowiedzCytat
(@becik)
Rozpoczynający temat  

carrollus Wysłany: 15 Lut 2012 9:43  

Giekaa, a dlaczego nie dzielisz się z Nami swoimi "zdobyczami", nie ładnie tak kisić w domu fotosy tylko dla siebie...., bardzo nieładnie. Jeszcze gdyby na nich jakieś nagie kobitki były, to bym może zrozumiał, ale to tylko kamienie... I nie mów, że nie masz czasu wstawić Smile
Zresztą zobaczcie jak to wygląda, na forum zarejestrowanych jest 412 użytkowników, pisze trzech...
Co do aparatu - ja kupiłem w 2010 Fuji S200 EXR, kosztował mnie całe 1100 złotych. To taki zmutowany kompakt, z trochę lepszą matrycą niż w większości tej klasy aparatów. Moim zdaniem to bardzo ciekawy aparat, który zawsze każdemu polecę do zwykłych , amatorskich zdjęć. Nie ma g*wna pt. filmiki full HD, ale za to jest tryb EXR umożliwiający robienie zdjęć w warunkach słabego oświetlenia bez statywu i pod słońce. No i cena... Jedyny minus to ogniskowa zaczynajaca się od 30,5 i brak zdjęć panoramicznych, ale to (podobnie jak i filmiki full HD) jakoś nigdy mnie nie rajcowało.

OdpowiedzCytat
(@becik)
Rozpoczynający temat  

Właśnie, i nic się Giekaa nie chwalisz?..... Cool

Ja niebawem wrzucę kilka fotek ze swojej ostatniej, zeszłotygodniowej podróży.

co do aparatu, myślę o Sony, jej odpowiedniku Nikona D90 tylko jeszcze nie wiem jaki to jest model (mam dobre obiektywy, więc żeby nie wchodzić w koszty z nowymi chcę kupić samo body do którego będą pasować obiektywy Minolty

OdpowiedzCytat
(@becik)
Rozpoczynający temat  

giekaa Wysłany: 15 Lut 2012 19:32  

Ja jestem zafascynowany Nikonami. Pierwszego miałem Nikona 8800. Do dziś uważam go za bardzo dobry aparat. Nie wymagał specjalnych manewrów, a zdjęcia były ekstra. Obecnie mam Nikona D5000. Nie jest to profesjonalny aparat, ale jak na moje potrzeby, to jest w sam raz. Teraz myślę o zakupie obiektywu szerokokątnego. Myślę o Sigmie 10-20 ze stałym światłem 3,5. Kosztuje ok. 3000 zł, kombinuję skąd wziąć kasę

OdpowiedzCytat
(@becik)
Rozpoczynający temat  

Nopasaran 15 Lut 2012 20:41

Ze swojej strony polecam też Lumix'y w serii "G". Ciekawa półprofesjonalna hybryda. Nie wiem tylko jakie są ich ceny w Polsce. W każdym razie w niczym nie ustępuje tradycyjnym lustrzankom, a jednocześnie poręcznością bije aparaty tej klasy na głowę. W odpowiednich rękach pozwala osiągnąć całkiem przyzwoite rezultaty Wink

OdpowiedzCytat
(@becik)
Rozpoczynający temat  

miczman Wysłany: 19 Lut 2012 12:23

Od kilku lat fotografuję Nikonem i z czystym sumieniem mogę tą firmę polecić. Obecnie posiadam 3 obiektywy. 18-105 jako zoom spacerowy, 35 do muzeów itp oraz 70-300 używany najczęściej do spottingu. Kilka lat temu byłem częścią machiny marketingowej Sony i została mi niechęć do tej marki . A szczerze to w swej ofercie nie mają nic co dorówna D90 mimo, że ten ma już parę lat. No i te ceny obecnie!

Za to w piątek udało mi się rozpocząć sezon 2012. Nieco symbolicznie bo od wizyty na flagowcu Royal Navy HMS Bulwark Wink Mała relacja: http://fotogdynia.blogspot.com/2012/02/hms-bulwark-w-gdyni-hms-in-gdynia.html

OdpowiedzCytat
Strona 3 / 3
Udostępnij: