Zamki, dwory obronne, mury miejskie, grodziska
Forum miłośników średniowiecznych fortyfikacji (zał. 05 Lis 2007)
czcibor Wysłany: 24 Cze 2011 18:53
| Becik napisał: |
| Carollus, nie wierzę, że będąc w Kaliszu nie odwiedziłeś kościółka romańskiego |
Jaki kościół?
Relikty na grodzisku Kalisz Zawodzie
http://zamkidwory.mojeforum.net/viewtopic.php?t=1552&highlight=kalisz
carrollus Wysłany: 24 Cze 2011 20:46
W Krzelowie znalazłem pokrzywy wyższe ode mnie. powrócę tam w lutym jak spuszczą wodę. w Seceminie parę cegieł wystających z ziemi (czyżby wspomniane piece?), w bebelnie pocałowałem ogrodzenie.
kościółek w Kaliszu już nie jest romański tylko made in Castorama. co było romańskie legło pod ziemią jak unia dała pieniądze na ten pseudogród.
czcibor Wysłany: 25 Cze 2011 9:02
| carrollus napisał: |
| kościółek w Kaliszu już nie jest romański tylko made in Castorama. co było romańskie legło pod ziemią jak unia dała pieniądze na ten pseudogród. |
O to mi właśnie chodziło.
pozdr.
carrollus Wysłany: 18 Lip 2011 11:13
Kolejna słoneczna niedziela i kolejny 110 km rowerowy wypad z cyklu "składakiem przez wieś". Tym razem Włoszczowa-Koniecpol-Koniecpol Stary-Morsko-Skarżyce-Kromołów.
Zamek w Morsku dalej zamkniety dla zwiedzających. Jakby ktoś chciał iść w moje ślady to proponuje tą trasę robić w odwrotnym kierunku, unikniemy wtedy frustracji wynikłej z ciągłej jazdy pod górę.
Tak z ciekawości spytam, widzę, że krążysz koło Czarncy podczas tej i poprzedniej wycieczki, omijasz ja bo Cie nie interesuje czy jest po prostu "niepodrodze"?
carrollus Wysłany: 18 Lip 2011 11:50
Raz, że nie podrodze, dwa tam nic na powierzchni nie ma.
carrollus Wysłany: 27 Lip 2011 8:48
No i kolejny łikendowy wypad z cyklu "składakiem przez wieś" (23.07.), tym razem jednak w wersji skróconej (tylko 80 km) i mocno zurbanizowanej. Nie to, żebym Becika kopiował, ale on mnie zwyczajnie uprzedził: Sosnowiec-Będzin-Czeladź-Bytom-Tarnowskie Góry-Stare Tarnowice- Ruda Ślaska.
24.07 - już klasycznie d*powozem: Niemodlin-Pakosławice-Nysa
carrollus Wysłany: 08 Sie 2011 10:03
Sezonu ciąg dalszy: Chudów-Rybnik-Racibórz-Raszczyce-Rudy Raciborskie-Zimnice Małe-Prószków-Rogów Opolski-Krapkowice-Otmęt-Kamień Śląski-Strzelce Opolskie-Toszek.
fotorelacja wkrótce.
14.08.2011 Trasa 7: Wąbrzeźno - Radzyń Chełmiński - Pokrzywno - Boguszewo - Łasin - Rogóźno Zamek - Grudziądz - Nowe
carrollus Wysłany: 19 Sie 2011 17:18
10.08. Odrzykoń-Krosno-Sanok-Załuż-Dąbrówka Starzeńska-Leżajsk.
18.08. Jaworki ![]()
carrollus Wysłany: 22 Sie 2011 8:03
20.08. Ujazd-Koźle-Głogówek-Prudnik-Łąka Prudnicka-Głuchołazy-Biała
21.08. Chlewiska-Modliszewice-Żarnów-Sulejów
| carrollus napisał: |
| Chlewiska |
Rozumiem, że w Chlewiskach zamek i kościół? ![]()
carrollus Wysłany: 22 Sie 2011 13:42
Zgadza się![]()
kalos70 Wysłany: 23 Sie 2011 19:33
Zazdroszczę Wam
Kiedy mi uda się gdzieś wyrwać to wie chyba tylko mój szef ![]()
U mnie z czasem dosyć dobrze ale ceny paliwa mnie skutecznie hamują, niestety, a mój zamkowóz to 10l/100km
carrollus Wysłany: 29 Sie 2011 9:27
No i na koniec wakacji: Działoszyn-Ruda-Wieluń-Krzyworzeka-Bolesławiec-Byczyna-Kluczbork-Olesno.
giekaa Wysłany: 29 Sie 2011 23:27
To i ja się pochwalę wczorajszym wyjazdem - 28.08:
Tum-Besiekiery-Borysławice Zamkowe-Przedecz-Gosławice-Konin-Wyszyna-Pyzdry-Chocz-Gołuchów-Kalisz-Kalisz Zawodzie-Opatówek
780 km zrobione. Musisz Becik zmienić samochód - mój pali 6,3-6,7 l oleju napędowego. Nowe silniki są jednak oszczędniejsze
Widzę, że po części moimi śladami jechałeś. Ciekawi mnie jak teraz Besiekiery wyglądają, zmieniło się coś? Dwory obronne odpuściłeś sobie?
Ja w sobotę 27.08 byłem tylko w Sochaczewie zobaczyć co tam ciekawego wykopali, niewiele tego jest, w sumie więc żadna trasa bo rzut beretem z domu.
carrollus Wysłany: 30 Sie 2011 7:39
giekaa, o której wyjechałeś? i jaką miałeś średnią przejazdu, bo chyba nie kodeksową
. w Tumie w kolegiacie byłeś w środku? jakieś problemy z księdzem?