Zamki, dwory obronne, mury miejskie, grodziska
Forum miłośników średniowiecznych fortyfikacji (zał. 05 Lis 2007)
Mam nadzieję, że po kiepskim sezonie w 2011 ten rok bądzie znacznie lepszy.
11-12.02.2011 Trasa 1: Gdańsk - Grabiny Zameczek
miał być jeszcze Puck ale przez obfite opady śniegu odpuściłem sobie... ![]()
kalos70 Wysłany 13 Lut 2011 20:30
Nie narzekaj
Ja nie mam pojęcia kiedy się gdziekolwiek wyrwę.
A może wypad do Gruzji i na Krym ? ![]()
02-03.04.2011 Trasa 2: Jarosław - Bolestraszyce - Medyka - Dynów - Białobrzegi - Łańcut - Zgłobień - Będziemyśl
Niestety - porażka w Bolestraszycach, nie udało mi się obejrzeć reliktów dworu w arboreum - weekend zamknięte.
Zamkowóz znów doznał uszczerbku, został uderzony przez wyjeżdżający z garażu samochód ![]()
carrollus Wysłany: 07 Kwi 2011 13:37
Beciku zdjęcia zapodaj, zdjęcia!!!
Ja też zacząlem
27-29.03 - Kłaczyna-Świny-Bolków-Płonina-Lipa-Wleń-Rybnica-Stara Kamienica-Proszówka-Podskale-Siedlęcin-Sobieszów-Janowice Wlk.(Bolczów)-Czarny Bór-Cisów
2.04 - Barwałd-Zembrzyce-Sucha Beskidzka-Ślemień-Łodygowice-Kobiernice-Malec
3.04 - Smoleń-Ogrodizeniec-Suliszowice-Przewodziszowice-Mirów-Bobolice-Lelów-Ryczów.
zdjęcia wkrótce!
Zdjęcia będą jak wywołam kliszę
Niestety bez Bolestraszyc gdyż jak pisałem - zamknięte. W Łańcucie obfociłem oczywiście miejsce po starym zamku. W Będziemyślu nie miałem już głowy żeby sfocić widoczny wjazd do zamku (ale inne fotki bedą) gdyż w czasie gdy byłem na miejscu zamkowym usłyszałem huk wjeżdżającego w moj samochód auta..... ![]()
02.05.2011 Trasa 3: Jastrząb k/Szydlowca - Widełki - Mirogonowice - Mychów - Dzierzkowice
Na koniec zapoznanie się w Kalosem70 w browarze na Grodzkiej w Lublinie
Szkoda, z czasu mało i niektórzy pić nie mogli
Teraz sobie odbijam, jeden czteropak już się kończy
Rayan24 Wysłany: 03 Maj 2011 17:52
2011-04-28
Krajenka (Była po drodze to dlaczego nie zajrzeć
)
2011-05-03
Gosławice-Konin-Koło (Pogoda nie dopisała
)
carrollus Wysłany: 05 Maj 2011 7:48
Z niecierpliwością czekam na fotki z Mychowa
28.05.2011 Trasa 4: Borysławice Zamkowe - Gosławice - Konin - Przedecz
04.06.2011 Trasa 5: Rycerzew - Dzierzbice - Koło - Wyszyna - Russocice - Brudzew - Wrząca Wielka - Żychlin (jeszcze do weryfikacji miejsce)
Muszę przyznać, ze tak mało znane obiekty jak Rycerzew czy Brudzew robią wrażenie
18-19.06.2011 Trasa 6: Sośnicowice - Pławniowice - Toszek - Kotliszowice - Gliwice - Zabrze - Ruda Śląska - Bytom - Kamieniec -Zbrosławice - Tarnowice Stare - Tarnowskie Góry - Nakło Śląskie - Świerklaniec - Dobieszowice - Myszkowice
carrollus Wysłany: 20 Cze 2011 13:08
17.06 - Kalisz (służbowo)
18.06 - Przedbórz - Bąkowa Góra - Radoszyce- Kacice. Miały tez byc Majkowice, ale deszcz mnie zniechęcił do pieszych wędrówek przez pola:(
Beciku taki dwudniowy wypad to rozumiem z noclegiem, gdzie spałeś? z niecierpliwoscią czekam na fotki, ja równiez mam w tym sezonie w planie Bytom, Rudę, Kamieniec..
P.S. a kiedy zapodasz Zaklików?
Rude i Świerklaniec można sobie darować w okresie bujnej roślinności. W Rudzie też pokrzywy do pasa, kawałki murów wystają znad pokrzyw, dosłownie nic nie widać poza tym reliktem muru na skarpie, który zresztą też zarasta. Nic poza nim nie znalazłem.
W Bytomiu koniecznie trzeba zajrzeć do filli muzeum na Korfantego 34. Jest tam makieta średniowiecznego miasta wraz z zamkiem. Zamek odtworzono na podstawie dotychczasowych badań, niepełnych ale pozwoliły choć w części odtworzyć wygląd zamku.
W Majkowicach planowałeś odwiedzić 3 obiekty czy tylko ten znany najbardziej dwór?
Zaklików ma swój temat na forum więc śmiało możesz kontynuować. Byłem tam ale niestety sfociłem tylko ten pseudo-zamek. Relikty zamku są na tym samym ogrodzonym terenie ale w zupełnie innym miejscu. Niestety teren prywatny, nikogo nie było, a wściekłe psy na terenie skutecznie mnie zniechęciły do dalszego penetrowania.
Co jest w Kacicach?
carrollus
Wysłany: 20 Cze 2011 14:10
http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/Default.aspx?crs=EPSG%3A2180&bbox=719167.372831,325905.880365,719327.372831,326065.880365&variant=ORTO
to zdjecie satelitarne zaklikowa. fundamenty sa podobno zaraz obok drogi asfaltowej i bramy, dlatego pytałem co załatwiłeś. Intryguje mnie jeszcze ten kolisty kształ lekko na prawo od nowego "zamku".
W M. miałem zamiar odwiedzić 3 obiekty, ale że zdjecia byłyby brzydkie to sobie odpuściłem.
W Kacicach jest dworek, który postawiono na relikatch willi opata cysterskiego z XV wieku. Wczesniej bo w wieku XIII miała tam być kaplica cystersów, tam bowiem osiedlili się zanim trafili do Mogiły. W piwnicach i przyziemiu jest kilka fragmentów zawierających romańskie ciosy, w tym dwa odcinki muru prawdopodobnie oryginanle ("in situ"). W pozostałych odcinkach jest wtórnie użyta kamieniarka romańska.
giekaa Wysłany: 22 Cze 2011 19:01
A co znalazłeś w Myszkowicach, bo ja nic. Znalazłem tylko bunkry z 1939 r.
Dwór już nie istnieje. Pozostał jedynie dawny teren podworski otoczony do tej pory rozsypującym się murem. Znajduje się na terenie prywatnym, właściciel nic nie może z nim zrobić bo konserwator zakazał rozbiórki. Jak mówiła właścicielka - "a powinny być jeszcze w murze otwory jak do armaty" ale takich nie znaleźliśmy
giekaa Wysłany: 23 Cze 2011 9:01
No to w dobrym miejscu szukałem, bo jeździłem właśnie tą uliczką, koło tego murka. Ale nie wiedziałem, że to to.
carrollus Wysłany: 24 Cze 2011 8:54
23.06 - Krzelów-Moskorzew-Secemin-Bebelno-Chęciny. 106 km na rowerze!
W części podążałeś trasą po mojej sląskiej, jechałem przez Secemin, Oleszno, Włoszczową, wiedziałem że warto się tam zatrzymać ale już czas mnie gonił. Wszędzie udało Ci się coś znaleźć? Co znalazłeś w Krzelowie?
Carollus, nie wierzę, że będąc w Kaliszu nie odwiedziłeś kościółka romańskiego ![]()