Zamki, dwory obronne, mury miejskie, grodziska

Forum miłośników średniowiecznych fortyfikacji (zał. 05 Lis 2007)

Promocja "Twierdza ...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Promocja "Twierdza Grudziądz"-Grudziądz 02.12.2010

(@becik)
Użytkownicy Admin Zarejestrowany
Wpisy: 16547
Rozpoczynający temat  

Promocja ksiązki.
Nie mam pojęcia czy są tam informacje na temat średniowiecznych umocnień ale na pewno rzecz warta zamieszczenia na naszym forum 🙂

Cytat
(@becik)
Rozpoczynający temat  

wlodz  16 Lis 2010 15:55

Nie chcę uprawiać taniej reklamy ale jako współautor tej książki pragnę wyjaśnić pewne sprawy. Fortyfikacje średniowieczne sa oczywiście opisane, ale tylko w niezbędnym zakresie dla zobrazowania ciągłości rozwoju twierdzy - na 768 stron fortyfikacjom średniowiecznym poświęcono 30. Do tego dochodzi jeszcze sporo stron na temat wzmocnienia fortyfikacji Starego Miasta w czasie wojen szwedzkich. Prezentowane są poglądy "tradycyjne", opisane w dotychczasowej "akademickiej" literaturze, a hipotezy dotyczące rozwoju miasta średniowiecznego są ograniczone do niezbędnego minimum. Rozdziały są bogato ilustrowane. Pragnę zwrócić uwagę na specjalnie sprowadzone z archiwum w Sztokholmie: najstarszy dotychczas znany plan najbliższych okolic Grudziądza z lat 20-tych XVII wieku oraz efektowny plan Grudziądza autorstwa Loffmana "w kolorze" (znany dotychczas tylko z monochromatycznych odbitek słabej jakości).

OdpowiedzCytat
(@becik)
Rozpoczynający temat  

Dziękuję za informacje, chętnie bym przyjechał do Grudziadza nie tylko na promocje książki ale też i na zwiedzanie. Niestety, czwartkowy termin mi nie pasuje Sad

OdpowiedzCytat
Udostępnij: